+45 97161418  

Campingtur til Tolne august 2016


Udgangspunkt for denne tur er Tolne Bakker Camping i Nordjylland

Jeg har lavet min beskrivelse på denne måde fordi jeg kan lide at køre rundt ude i naturen og se på den.
Jeg planlægger min tur dagen i forvejen ud fra nogle ting, jeg finder interessante og så kører jeg hovedsageligt på små veje - også på hullede grusveje - og jeg kører med både kort og GPS som hjælp.
 
Jeg valgte Nordjylland som mål for denne campingtur idet jeg ikke kender dette område særlig godt og fandt så frem til en campingplads via Campingrådets hjemmeside og bookede mig ind hos:
 
Tolne Camping v. Kurt Mortensen
Stenderupvej 46, 9870 Sindal
Tlf: 98 93 02 66
Mobil: 25 73 02 66
E-mail: info@tolne-camping.dk
 
 
Jeg kørte i fint vejr til Nordjylland og tog hjemmefra kl. 10.48. Jeg tog dog en omvej dertil, idet jeg var en tur i Them for at købe ost på vejen og derefter iflg. GPS'en via motorvejen til E45 og nordpå videre til Hjørring hvor jeg drejede mod Sindal. Og herfra er der ca. 9 km til campingpladsen, som ligger rigtig skønt midt i naturen.
Jeg kørte ind til pladsen kl. ca. 15.15  efter 265,5 km og holdt i kø bag to andre campingvogne, heraf en fra Holland.
Jeg fik en fin modtagelse og da jeg ikke havde været på pladsen før, blev jeg vist rundt for at få et overblik over, hvor der ville være muligheder for at placere mig. Der er både skov og åbne arealer at vælge imellem, så det er lige med at beslutte sig til om det er bedst at ligge i sol eller delvis i skygge. Jeg valgte en plads med sol til sidst på eftermiddagen og med forholdsvis kort afstand til nærmeste facilitetsbygning.
Denne campingplads fungerede rigtig godt for mig som udgangspunkt for mine ture rundt i det nordjyske. Turene fortæller jeg noget om herunder og jeg har fundet links til nogle af tingene, så du som læser kan kigge nærmere på stedet, hvis det fanger din interesse.

Tolne Camping fortæller om sig selv:

Campingpladsen ligger i kanten af Danmarks nordligste bøgeskov Tolne skov. Pladsen er opbygget i et kuperet terræn, med blandet løv og nåleskov. Her er 150 pladser, og 12 hytter, hvor mange er nænsomt placeret i naturlige lysninger i forskellige niveauer og med en fantastisk udsigt ud i den skønne natur.
 
Seværdighederne i landsdelen er for de fleste indenfor kort afstand. Besøg f.eks. Skagen, Råbjerg mile, Ørnereservatet, Fårup Sommerland, Nordsøcentret og Farm Fun. Eller tag familien med til stranden, her er kun ca. 9 km til øst kysten og ca. 14 km til Vesterhavet. Eller hvorfor ikke bare besøge noget mere lokalt, her er bl.a. glaskunstnere, keramikere og kunstmalere, eller Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg, samp fiskeri og kanosejlads på Uggerby å ved Mosbjerg. Der er gode shopping muligheder i Sindal, Frederikshavn og Hjørring, og Daglig Brugsen i Mosbjerg er kun 2 km væk.

26. august: Sol og skyer, let - frisk vind her i Tolne

Jeg gjorde mig klar til at køre en tur efter morgenbad og morgenmad. Jeg forlod campingpladsen lidt før kl. 9 og kørte til Tolne Kirkeby. Herfra videre til Rammelhøj, Lendum, Lengsholm, Løth, Morild, Sæsing. Lidt forskellige landskaber at køre rundt i. Jeg kørte videre mod Koldbro, Mylund, Tollestrup, Vrå og til Børglum og Børglum Kloster. Billedet er fra Børglum Kloster. Jeg gik lidt rundt og kiggede på landskabet og var bl.a. oppe ved Børglum Kloster Mølle, som ligger på den anden side af vejen. Flot udsigt heroppe fra. Jeg var ikke inde for at se klosteret, men nøjedes med at se det fra vejen.

Rubjerg Knude området

Jeg gjorde holdt ved informations/museumsbygning (Strandfogedgården) for Rubjerg området. Herfra billedet af skiltet, som fortæller om stedet.
Kortet på skiltet over dette billede er her forsøgt gjort lidt tydeligere.
Kortet er ikke helt korrekt mere, idet den P-plads, der er markeret næsten helt ude ved Rubjerg Knude ikke er der. Nu er der en stor P-plads helt ude ved Lønstrup-Løkken vejen og derfra en pæn spadseretur til knuden og fyret.

Videre til Rubjerg Knude

Efter at have kigget på kort mv. ved Strandfogedgården og have talt med en kvinde, der også var på tur, mente vi begge, at vi ville køre til Rubjerg Knude. Jeg kørte nu videre i retning mod Lønstrup og kom så til en pænt stor rasteplads hvorfra man kan gå op til fyret på knuden. Billedet herover er taget efter at jeg er kommet op i sandområdet omkring fyret. Det var en interessant tur gennem landskabet ud til klitten. Det meste af vejen derud er god at gå på - der var også enkelte, der cyklede - men på et tidspunkt er det rent sand man bevæger sig på og det er noget, der kræver rimeligt godt fodtøj. Men det er turen værd.

Fyret

Så nåede jeg op til fyret. Der er adgang til at gå op i fyret - det gjorde jeg dog ikke, idet jeg syntes at udsigten var fin nok fra foden af fyret.

Ved Mårup Kirke

Mårup Kirke - eller det der er tilbage - har jeg fotograferet i et vejr, der skiftede fra rigtig pænt lidt tidligere til nu efter den stride regnbyge lidt småregn, men en noget blæsende affære. I efteråret 2008 blev den middelalderlige Mårup Kirke ved Lønstrup nedtaget til ca. 2 meters højde. Faren for nedstyrtning var nu blevet overhængende kan man læse på Visitnordjylland.dk.

P4 Nordjylland skrev den 18. september 2015: Efter mere end 800 år er det i dag slut med Mårup Kirke syd for Lønstrup i Nordjylland. Nedrivningsarbejdet startede helt tilbage i 2008, men i dag er det endeligt slut. Dermed bliver der sat punktum for kirken, som har stået på stedet i mere end 800 år.

       

Ved Hirtshals Fyr

Jeg har for mange år siden været ved Hirtshals Fyr og kørte herind igen og gik lidt rundt. Det blev ikke så meget i dag, fordi det faktisk var temmelig koldt. Men jeg fik da taget et par billeder i forbindelse med bunkermuseet, som er her ved fyret.

Stendysse ved Tolne Kirkeby

Så er det lørdag 27. august og i dag fandt jeg ved skiltet »Tolne Kirkeby« ind til en dysse, som ses på dette foto. Dyssen ved Tolne Kirkeby har jeg ikke rigtig kunnet finde nogen oplysninger om.

Tværs over til Vestkysten igen

Jeg kørte uden at tage ret mange billeder den første del af turen. Min rute var fra Tolne Kirkeby via Hørmested, Høgholt, Linderum, Ugilt, Lørslev, Ilbro, Fuglsig, Hæstrup Mejeriby, Hæstrup Mølleby, Harken, Rakkeby, Sejlstrup, Hundelev, Gjurup, Tornby og her til Tornby Strand hvor billedet er taget. Stort og fladt strandareal. Jeg var lidt forsigtig med at køre rundt i sandet for ikke at risikere at køre fast. Men det var der dog ikke den store fare for her.

Tannisby Strand

Fra Tornby Strand kørte jeg via Horne, Højrup, Snævre og kom forbi Hellehøj. Herfra fortsatte jeg til Uggerby, Tversted og til Tannisby. Her er en god lang tur gennem by og sommerhusområder inden man kommer ned til denne flotte strand. Og så er der en god iskiosk her »Det Blå Ishus«, som jeg kom forbi et par gange mere i de kommende dage. De laver lækre is med op til mange kugler. Billedet er taget nede på stranden, hvor man sagtens kan køre rundt med biler.

Tilbage til campingpladsen i Tolne

Flotte fyrretræer her ved Østervej mellem Tversted og Tuen.
Da jeg havde spist min is kørte jeg i retning mod Tuen og undervejs tog jeg billedet. Fra Tuen kørte jeg forbi Sørig Kirke og drejede over mod Bindslev og via Sønder Bindslev til Sindal, hvor jeg var inde for at købe lidt ind i Rema1000 inden jeg kørte videre til Tolne Kirkeby og ud til campingpladsen.
Denne dag kørte jeg i alt 129,8 km

Søndag i regnvejr

Søndag den 28. august var det overskyet med mange byger og let vind. Kl. 6.40 forsvandt strømmen og kom igen kl. 7.14 første gang - og så er det kommet og gået 10-15 gange indtil jeg har kunnet høre nyheder her kl. 7.30 - så nu har det virket i 7 minutter ud i et stræk. Det er pænt træls, så jeg kører køleskabet på gas i øjeblikket og har varmet vand til min morgente på gasblusset. Men herefter virkede strømmen igen som det skal.
Jeg hørte senere på dagen, at der var et problem hos en campist, som havde tændt sin kaffemaskine i forteltet adskillige gange og hver gang forsvandt strømmen. Så hvor ofte skal man lige prøve? Jeg vil tro at to-tre gange ville være nok for mig til at finde ud af ikke at bruge maskinen!
Det fortsatte hele dagen med at regne mere og mindre, så jeg har læst Skagen-brochurer og fundet ud af forskellige ting, som jeg gerne vil se på, men nogle af stederne er entreen så høj, at jeg nok vælger at nøjes med at se på det i forbifarten.
Jeg brugte også en stor del af dagen til at læse i en af mine medbragte bøger og se lidt tv ind imellem. Aftensmaden bestod af skinkeschnitzel med kartofler, hollandaisesauce og en skål blandet salat.
Ingen billeder fra den dag.

Mandag

Mandag den 29. august startede aldeles overskyet, meget fugtigt og med en jævn vind. Det blev heldigvis bedre vejr ved godt middagstid, men jeg kørte alligevel afsted ca. kl. 9 i 11 graders varme.
Turen i dag gik fra campingpladsen til Tolne og herfra til Vogn til Jerup og ud til Jerup Strand.
Billedet er oplysningsskiltet ved stranden om at det er et habitatsområde med bl.a en sjælden sommerfugl, Hedepletvinge.

Ålbæk Havn

Jeg kørte tilbage til vejen mod Skagen og svingede så ind til Ålbæk Havn, hvorfra billedet er taget. Jeg har altid godt kunne lide at bevæge mig rundt på et havneområde og se lidt på hvad der foregår.

Videre mod Skagen

På min videre færd i retning mod Skagen gjorde jeg holdt ved Bunken Strand. Der er en stor P-plads, hvorfra der en en sti ud til stranden. Jeg gik en tur derud og endte på toppen af denne klitrække, tog nogle billeder, hvoraf det ene er dette med udsigt ned over stranden.

På vej til den tilsandede kirke

Jeg kørte videre mod Skagen og kom så til vejen ind til Den tilsandede Kirke. Her er jeg på vej ind mod Den tilsandede Kirke ved Skagen. Der er en pæn lille spadseretur derind fra P-pladsen.

Det Hvide Fyr

Så har jeg kringlet mig ind gennem de små gader i Skagens indre ved hjælp af GPS'en og er nu kommet ud til Det Hvide Fyr, som nu ikke bruges som fyr mere, men til bl.a. kunstudstillinger.

Vippefyret

Her har jeg »overbehandlet« billedet lidt, så det er lidt nemmere at se nogle af detaljerne. Med den belysning der var da jeg tog billeder af fyret kunne det næsten ikke undgås at der blev alt for meget modlys. Men jeg tog dette billede, som nok er det bedste, der viser hvordan fyret ser ud.

Nordspidsen

Jeg kørte ud til Grenen og rundt på P-pladsen og så afsted igen. P-pladsen ved Grenen og i Højen må kun benyttes med P-billet, så derfor stoppede jeg ikke - jeg gider ikke betale for alt, så nogen ting må jeg jo gå glip af.
Nå, men ingen bitre udladninger her. Jeg ville dog godt have været ud til Grenen. Det er mange år siden jeg var der sammen med mor og far. Men da jeg så kørte derfra igen og kom næsten tilbage til vippefyret tog jeg så den første vej ud af rundkørslen og kom nu ud forbi vejen til Skagen Nordstrand. Jeg tænkte at jeg ville køre derind for at se, hvordan der så ud der. Der er et militær anlæg derude, men fuld offentlig adgang til stranden når man er lidt forbi det indhegnede militærområde.
Og herude kom jeg så til en P-plads med bl.a dette skilt, som fortæller, at jeg nu er nordligere end hvis jeg var kommet ud til Grenen. Der var kun ganske få biler her. Det blæste temmelig meget og jeg tog min vinterjakke på. Ved Grenen var der ikke en ledig parkeringsplads uden at man skulle et langt stykke væk fra hvor udstillingsbygningen om Grenen var. Så det var fint at opdage, at man kan komme ud til vandet ved Skagen uden at det myldrer med mennesker.
Jeg spiste mine medbragte knækbørdskiver her og så gik jeg en tur på stranden inden jeg kørte videre efter at være blevet blæst godt igennem.
Jeg var ikke klar over, at nordspidsen bøjer så meget af, som kortet her viser.
Nordstrand: Adgang fra Buttervej og Batterivej

Højen (Gl. Skagen)

Udsigt mod Ruths Hotel i Højen (Gl. Skagen).
Se! - det er begyndt at lysne lidt mere og det er også lige som om at vinden er lidt blidere her.
 

Kandestederne

Her ved Kandestederne er der betonvej.
Kandestederne: Kandestedvej ender på stranden, hvor det er lovligt at køre i bil. Stranden er ganske bred og fast og med høje klitter, der giver en fantastisk udsigt over havet og det flade landskab. En fredelig badestrand iflg. Visitnordjylland.
Den dag jeg var der ville jeg nu ikke turde køre ned på stranden idet der var vand ind over sandet tæt op mod betonvejens afslutning.

Råbjerg Mile

Jeg er nu kørt ind i land igen og stoppet ved parkeringsanlægget ved Råbjerg Mile. Her er tung sand at gå i. På vej op på Råbjerg Mile. Sandet bliver meget mere fast lidt længere oppe.
Danmarks største vandreklit, som ikke er standset med tilplantning, hedder Råbjerg Mile og "ligger" lidt syd for Skagen og kort fra Kandestederne.

Skiveren

Stranden ved Skiveren.
Den lidt barske natur kan opleves ved Kandestederne og Skiveren. Råbjergvej ender på stranden. Meget bred og fast sandstrand med god plads til både solbadning og leg, som boldspil og drageopsætning.
Det var her ved Skiveren at tidligere statsminister Jens Otto Krag havde sommerhus.

30. august

Sol, skyer og let vind her i Tolne. Kørte i dag til Tolne, Dvergetved, Kissel og fik drejet forkert fordi jeg ikke kørte med GPS'en lige her. Kom til Ravnshøj og tog et sving rundt via Mejling til Kissel igen og herfra den vej jeg ville have kørt ad i første omgang mod Elling. Herfra til Strandby og en tur herfra ind gennem Frederikshavn til Cloostårnet.

Vest for Bangsbo, i Vandværksskoven, rejser det 60 m høje Cloostårn sig 160 meter over havet.

Til toppen kommer man enten ved brug af elevator, som går til den 1. udsigstplatform - eller via trappen, som fører til den øverste platform. Der er handicapvenlige adgangs-forhold til tårnet.

Herfra er der en formidabel udsigt over Frederikshavn og en stor del af Vendsyssel.

Minibyen i Sæby

Fra Cloos-tårnet kørte jeg via Vrangbæk, Halbjerg, Understed og Sulbæk til Sæby. I Sæby lykkedes det mig at finde frem til minibyen trods et større vejarbejde lige ved stedet. Adressen er: Solsbækvej 39, 9300 Sæby.
Minibyen Sæby blev grundlagt i år 2000. Der er nu bygget ca. 150 huse. Foreningen har ca. 80 medlemmer, hvoraf 10-12 er aktive på værkstedet.
Husene, som bygges i skala 1:10 bliver skabt i værkstedsbygningen, som er en 170 kvm stor bygning.
Jeg synes at det er et interessant sted at gå rundt og kigge på, hvordan husene har set ud for mange år siden.

Videre rundt i landskabet

Jeg fortsatte fra minibyen ud af Sæby til Syvsten og herfra via Stidsholt til Lyngså Strand, hvor jeg tog mig et par stykker knækbrød som midlertidig frokost. Jeg gik selvfølgelig også en tur til stranden. Der var en dame i vandet. Det havde jeg dog ikke lyst til selvom vejret var ved at være rigtig flot.
Det var så på tide at køre videre til Voerså, Præstbro, Voergård. Jeg gjorde ikke noget forsøg på at komme ind for at se slottet, som jeg bagefter læste at man kan nogle dage. Videre gennem Dorf (hvor der er en mølle, der vist også er offentlig tilgængelig) til Dorf Kirkeby, Flauenskjold (fotoet), Brønden, hvorfra jeg fortsatte til Hellum, Jerslev, Flyvbjerg og Serritslev, hvor jeg lige holdt en lille pause ved kirken. Herfra videre til Harken, Hjørring, Skibsby, Klastrup, Astrup til Sindal. Herfra via Mosbjerg tilbage til campingpladsen.
Jeg var hjemme kl. 15. Denne dag kørte jeg i alt 174,3 km.

Onsdag 31. august

Overskyet, meget dug, lidt vind og så er det stadig ikke blevet helt lyst kl. 7.30. Kl. 8.45 begyndte solen at komme igennem og temperaturen var på 12 grader.
Jeg kørte til Tolne og videre til Lendum, Østervrå, Mylund, Jerslev, Brønderslev til Øster Hjermitslev. Herfra mod Manna, men drejede af lidt før byen ad Manna Mosevej og kom nu gennem et meget fladt landskab, nemlig Store Vildmose. Et stykke ude ad vejen kom jeg til et udsigtstårn. Udsigten fra tårnet, som ikke er særligt høj, men da landskabet er fladt giver det alligevel et godt udsyn.

Rute 555/559 kryds

Her befinder jeg mig så ved et info-sted ved krydset mellem rute 515 og 559 (Manna Mosevej og Blokhusvej). Her er en mindesten for 4 engelske flyvere. Britisk bombefly styrtet ned 26. april 1940 med fire dræbte til følge.
 

Blokhus

Selvom det er sidste dag i august er der masser af biler på stranden her ved Blokhus - mange af dem er godt nok tysk registrerede. Her er jeg gået ned til vandet og kigger tilbage mod klitterne og også min egen bil.

Hirtshals

Jeg tog turen tilbage fra stranden og ind forbi Saltum, hvor jeg også var en tur ude på stranden og derfra kunne jeg være kørt på stranden til Løkken. Jeg fortsatte fra Løkken, hvor temperaturen nu var oppe på 18 grader, forbi Sønder Rubjerg, Hundelev, Gjurup, Vidstrup, Tornby til Hirtshals Fyr. Vejret er væsentligt bedre i dag end den anden dag hvor jeg var herude. Billede af fyret i flot solskin.

Bunkerne ved Hirtshals

Denne bunker er en ildlederbunker, som er bygget fra januar 1943 til november 1943. De bunkere jeg kom forbi var alle udstyret med et skilt på dansk og tysk om, hvornår bunkerne var lavet og hvilket formål de har haft.
Bunkermuseet består af 54 udgravede bunkere og mange kanon-, morter- og maskingeværstillinger. Der er også radar- og lyskasteranlæg. I alt består området af 70 forskellige lokaliteter, som er forbundet af 3,5 km løbegrave.
Jeg nåede ikke at se nær det hele, men det jeg så var meget interessant. Læs evt. mere her.

Hjem igen 1. september

Efter morgenmaden gjorde jeg mig klar til at pakke sammen og køre hjem igen.
Jeg forlod campingpladsen kl. ca. 10.25 og kørte til Tolne og videre via Sindal, Hjørring, Løkken, Saltum, Aabybro, Arentsminde, Halvrimmen, Brovst, Bonderup, Aggersund, Løgstør, Ranum, Trend, Strandby, Viborg, Karup, Sunds og hjem til Lind.
Billedet er fra min frokostpause mellem Aabybro og Arentsminde. Temperatur 16 grader.
Jeg var hjemme ved 15-tiden og har ialt kørt 1233,7 km på denne tur.
 
Rigtig god tur bortset fra søndagens regnvejr.
 
27.04.2017

Vil du se flere billeder og læse mere om min tur til Nordjylland så kig ind på min egen hjemmeside www.asmussen-camping.dk
Om Sørens Camping
1. marts 2005 : Søren Olsen - bornholmer - er nu på egen boldgade med forretningen Sørens Camping mellem Herning og Snejbjerg.

Med næsten 30 år i branchen er Sørens Camping et sikkert sted at lave sin handel
Har pr. 1/2 2006 udvidet med Enggårdvej 31 og vi har også en hal på ca. 450m2
Fra 2007 til 2010 havde vi en afd. i Klemensker på Bornholm.
Febuar 2008 blev vi Camp-let center: Så vi sælger nye Camp-letter.
Se de sidste nye modeller hos os.
Jeg har over 28 års Camp-let erfaring.
1. dec. 2012 åbnede vi i nye lokaler på 1400 m2 på Teglvænget 7-9.
1. marts 2015 holdt vi 10 års jubilæum som Sørens Camping.
1. juni 2015 til udgangen af 2019 havde vi en lille afd. på Bornholm igen på Nordskoven Strand Camping i Rønne,
1. marts 2020 holder vi 15 års jubilæum

mvh
Søren E. Kure Olsen
Kontakt
Sørens Camping
Teglvænget 7-9
7400 Herning
97161418
so@scamping.dk

Find vej
Sørens Camping  |   Teglvænget 7-9  |   7400  Herning  |   97161418  |   so@scamping.dk